Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
17.8.2023, Milan Šurkala, aktualita
Apple se u iPhonů dlouho vyhýbal USB rozhraní (koncovce na telefonu). Nakonec ho ale přinese už u iPhonů 15, přestože EU by to po něm vyžadovala až u další generace. Zajímavostí je ale zpráva, že by se USB-C mohlo rozšířit i na starší modely.
Akuh (1106) | 18.8.202322:10
Hádám že půjde o úsporu nákladů. Vyrábět ­"pár­" starejch konektorů by bylo dražší než to vyměnit... když už musej migrovat...
Odpovědět0  0
Budman (261) | 19.8.202319:46
A měnit kvůli tomu všechno ostatní? Dělat nové revize HW, SW, případně i příslušenství? To nedává moc logiku, když to porovnáme s druhou variantou, že ponechají vše stejné akorát budou nakupovat lightning konektor o pár centů dráž pro výběhový produkt ­- navíc zrovna Apple má marže v kterých se to dá schovat
Odpovědět0  0
Akuh (1106) | 21.8.20233:09
Oprvdu musí měnit všechno ostatní?
HW... jak to chápu ­(ale mohu se mýlit­) tak reálně to je jen USB s jiným konektorem, takže i když změna konektoru je zásah do HW, tak nijak velká.
Po stránce SW, , reálně ta práce bejt udělaná musí i kvůli ostatním modelům.
V případě příšlušenství, tam je to s náklady ještě podstatnější. Velká část příslušenství bude kompatibilní napříč modely, pomineme li konektor. Můžou tak navíšit produkci USB­-C příslušenství a ušetřit tak.

pár centů na zařízení v těchto objemech je slušná částka...Jistě Apple by to finančně utáhl, ale ty bys nechal povalovalovat prachy na silnici?
Odpovědět0  0
Budman (261) | 21.8.202312:38
No ten HW je dost zásadní, ty konektory mají jinou velikost, USB­-C je krapet větší, takže minimálně musí upravit kryt, ale zřejmě budou potřeba i úpravy místa vevnitř a vzhledem k tomu, že se liší i počtem pinů ­(12 vs 8­), tak i desky ­- a to už jsou dost velké úpravy, když vezmeme v potaz, že jde o výběhový model. Nejen, že to bude stát nemalé peníze, ale i lidské kapacity a samozřejmě to může přinést i nové problémy u už zaběhnutého modelu. Jako jestli by to měl být třeba základ pro nějaký budoucí model SE, tak bych to pochopil, ale u dočasného modelu mi to moc smysl nedává.
S tou cenou konektoru to chápu, že každý cent se v těch objemech projeví, ale tady se už nebavíme o hlavním produktu, takže ty prodeje asi budou slabší a navíc vyjednávací pozice Applu je natolik silná, že tam to zdražení nemusí být prakticky žádné.

Ale samozřejmě tohle jsou odhady, Apple to má určitě velice dobře spočítané, co pro něj bude lepší :­-­)
Odpovědět0  0
Akuh (1106) | 22.8.20231:11
Proč tak složitě? Můžou zkrátka jít cestou USB 2, který využívá tuším jen 4 piny, ne? tedy ostatní nemusí být zapojeny, takže by to byl sice USB­-C konektor, ale spodporou jen USB­-2. Zásah do desky mohou být tedy minimální.Pokud se skutečně jen jedná o proprietární konektor pro usb. Zásah do krytu neumím hodnotit
To zda se jim to vyplatí či ne se skutečně dozvíme podle toho co udělají. Věc co by mohla ale ještě snížit náklady je, že mohly už mít hotové obě varianty a zvažovat kterou vydají, S tím že by se nakonec rozhodly pro lithning cestu.
Odpovědět0  0
kert (45) | 18.8.20239:39
Já foufám, že bude Apple vylámané USB­-C měnit v rámci záruky zadara.
Lighting je nesrovnatelně robustnější co se týče mechanické odolnosti. Jen se v něm drobet hromadí bordel ale narozdíl od USB jde snadno vyčistit.
Odpovědět0  3
Tech-boy.lukas (1488) | 18.8.202316:15
no pokud jste horník, tak dokážete z.k.u.r.v.i.t i litinovou kostku. Jak se dá zlomit usb­-c, mě se teda ještě nestalo že by mi nabíjející se zařízení spadlo, viděl jsem to jednou v životě a to to upadlo děcku. A apple vám usb nevymění ale pofouká. 🤣
Odpovědět2  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.